Therapie en coaching met honden

Honden zijn zeer geliefde huisdieren, dit is niet voor niks honden staan bekent als zeer trouw en zijn in staat het huis of gezin te bewaken. Honden hebben op mensen een grote aantrekkingskracht. Toch kan een hond meer dan een huisdier zijn. Denk bv. aan de blindengeleidehonden en hulphonden. DDapper zet de hond in tijdens therapie en coaching. Vind je het moeilijk om grenzen aan te geven? Hoe ga ik om met mijn emoties? Zijn vragen waar we aan kunnen werken met de hond.

Een hond is van oudsher een roedeldier, om in een roedel te kunnen leven is het van groot belang sociaal te zijn en goed te kunnen samenwerken. Vooral deze eigenschappen zorgen ervoor dat wij als mensen graag omgaan met honden. Honden zorgen bij kinderen en pubers vaak voor een glimlach op hun gezicht en hebben vaak een grote aantrekkingskracht. Honden zijn meesters in het spiegelen van emoties, waardoor ze directe feedback geven welke erg waardevol zijn in het verkrijgen van nieuwe inzichten over jezelf. De aanwezigheid van honden zorgt voor ontspanning. Door deze unieke eigenschappen, inzichtgevende en ervaringsgerichte therapie kun je stapsgewijs werken aan de hulpvraag.

Bij DDapper bieden we zowel therapie als coaching met honden. Maar wat is dan het verschil?

Om het verschil uit te leggen gebruik ik een metafoor. Stel je fiets is stuk, een coach zal je leren de fiets te repareren en verder te kunnen fietsen. Hoe kunnen we weer verder fietsen? Een therapeut zal met jou gaan kijken hoe de fiets stuk is gegaan. Wat is de oorzaak? Als dat bekent is wordt er samen aan een verbetering en herstel gewerkt. Hoe lossen we dit op om verbetering te krijgen?

Naar aanleiding van de hulpvraag zal er gekeken worden of coaching of therapie nodig is.

Therapie

Therapie of ook wel behandeling genoemd heeft al doel het verbeteren of herstellen van problemen die je in het leven beperken. Een voorbeeld hiervan kan zijn het verwerken en een plek geven van bv. een scheiding van je ouders, maar ook leren omgaan met bv. autisme of andere ontwikkelingsstoornissen.

De therapie is opgedeeld in de volgende fases: observatie, behandeling en afsluiting. In de observatieperiode stel je vast waar de hulp specifiek voor nodig is. Op basis hiervan volgt het opstellen van een behandelplan, waarna de behandeling kan beginnen.

Coaching

Bij coaching wordt er ondersteuning geboden bij jou leerproces. Je gaat opzoek wat jou jou kan helpen in de situatie waarin je bent vast gelopen. Samen stellen we doelen op en werken eraan deze te behalen.

Werkvormen

Tijdens therapie en coaching wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende werkvormen met de honden. Binnen de therapie wordt er stapsgewijs gewerkt aan de hulpvraag. Hierop worden de werkvormen dan ook aangepast. Zo is het voor de een al heel spannend om bij een hond te zijn en is er voor de ander meer uitdaging nodig om te werken aan het doel. Ieder krijgt zijn eigen programma wat regelmatig wordt geëvalueerd.

Tijdens de afsluiting richt de behandeling of coaching zich op het continueren van het geleerde en het toepassen in de praktijk.

Voorbeeld:

Een veel voorkomende hulpvraag is het leren omgaan met emoties. Hierbij is het belangrijk eerst emoties te leren kennen en herkennen bij jezelf. in verschillende oefingen gaan we op zoek naar deze emoties. Maar wat als het even niet gaat zoals je dat wilt samen met de hond gaan we opzoek naar een oplossing. En kijken we hoe we wel dat kunnen doen wat je wilt.

Bovenstaand is slechts een voorbeeld  van een werkvorm. Binnen de therapie of coaching met paarden zijn er talloze mogelijkheden.

Voor wie?

De therapie met honden is geschikt voor alle leeftijden en alle hulpvragen. Door de vele mogelijkheden kan de therapie aangepast worden op de hulpvraag. Bovenal is therapie met een hond een actieve, plezierige vorm van therapie waarbij de ervaring en interactie met de hond bovenaan staan. Dit verlaagt de drempel voor het volgen van therapie aanmerkelijk.